Düzenli işitme cihazı temizliği, yıllarca güvenilir ve daha iyi işitme sağlayacaktır. İşitme cihazlarınızı nasıl temizleyeceğinizi ve yatırımınızı nasıl koruyacağınızı öğrenin. İşitme cihazları önemli bir yatırımdır ve onları en iyi durumda tutmak için düzenli bakım yapılmalıdır. Çoğu elektronik cihazın aksine, işitme cihazları kulak kiri ve neme maruz kalma gibi ideal olmaktan uzak koşullarda çalışmak zorundadır. İşitme uzmanınız tarafından sağlanan rutin bakımla birlikte kendi kendinize yapabileceğiniz düzenli temizlik, size yıllarca daha iyi işitme sağlar. İşitme cihazı bakım ve temizliği nasıl yapılır konusuna değinmeden önce işitme cihazının çeşitli parçalarını gözden geçirmek faydalı olabilir.
İşitme Cihazlarının Bakımı İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
İşitme cihazı bakım ve temizliği konusunda titiz davranmak bu küçük elektronik cihazların uzun yıllar fonksiyonunu devam ettirmesine imkân sağlar. Peki, işitme cihazlarının bakımı için hangi kriterlere uymanız gerektiği aşağıda belirtilmiştir;
- Uygun araçları edinin: Kullanılmayan bir diş fırçası, evde cihazınızın temizliği için vazgeçilmez bir araçtır. Kulak kiri, işitme cihazının ucundaki sesin çıktığı açıklıkta birikerek boğuk sese veya ıslık şeklinde bir geri bildirime neden olabilir. Yeterince uzun bırakılırsa alıcıya zarar verebilir. Birikintiyi nazikçe temizlemek için çekme ve fırçayı kullanın.
- İyi alışkanlıklar edinin: İşitme cihazı bakım ve temizliği yapmadan önce ellerinizi iyice yıkayın. Hijyen rutininiz esnasında işitme cihazını kulağınızdan çıkarın. Sprey veya jöle gibi saç ürünlerini uyguladıktan sonra cihazını tekrar takın.
- Günün sonunda cihazınızı temizleyin: İşitme cihazlarınızı yatmadan önce temizlemek, siz onları tekrar takmadan önce hava almalarına izin verir. Cihazlara zarar verebileceğinden, işitme cihazlarını temizlerken kimyasal veya alkollü mendillerden kaçının.
- Aşırı sıcak veya soğuktan kaçının: Sıcaklık çok düşük ya da yüksekse bu küçük cihazlar ısıdan etkilendiği için zarar görebilir. Normal ısı değerlerinde işitme cihazlarınızı muhafaza edin.
ITE İşitme Cihazları Nasıl Temizlenir?
Birikmiş kiri temizlemek için yumuşak kıllı bir diş fırçası veya odyolog tarafından önerilen bir fırça ile mikrofon bağlantı noktaları dâhil olmak üzere cihazdaki açıklıkları temizleyin. Cihazı, temizlemekte olduğunuz açıklığı aşağı bakacak şekilde tutun. Böylece gevşek parçacıklar işitme cihazının içinde kalmak yerine dışarı sarkar. Ardından, deliklerden fırçayla çıkmayan kirleri temizlemek için bir kulak pamuğu, varsa gitar penası veya kanca kullanın. İşitme cihazınızı, nemli bir bez veya mendille silerek temizleme işlemini tamamlayın. Böylece cihazınızda kalan son birikintileri uzaklaştırabilirsiniz.
BTE İşitme Cihazları Nasıl Temizlenir?
Cihazda birikinti olup olmadığını inceleyin ve yumuşak bir fırça veya nemli bir bezle temizleyin. Kulak kalıbını temizlemek için kancadan çıkarın. Bazı cihazlar, özellikle yumuşak malzemelerden üretilmiş olanlar, zamanla solarak renk değiştirebilir ve lekelenebilir. Bunları her gün silerek temizlemek ve haftada bir kez ılık, sabunlu su ile silmek faydalı olacaktır. Kullanmadan önce kalıpların tamamen kurumasını bekleyin ve üzerlerinde alkol veya başka kimyasal ürün kullanmayın. Kulak kalıplarınızda zamanla hafif bir koku meydana gelebilir. Ancak güçlü bir koku kulak enfeksiyonunuz olduğunu gösterebilir. Bu nedenle anormal koku fark ederseniz bir odyologa danışın.
Tüm İşitme Cihazı Türleri İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
- Pilleri çıkarın ve pil bölmesini kuruması için gece boyunca açık tutun. Şarj edilebilirlerse, bunları üreticinin özelliklerine göre yerleştirin.
- Pil bölmesini temizleme fırçasıyla fırçalayın.
Özellikle nemli bir iklimde yaşıyorsanız ya da dışarıda fazla zaman geçiriyorsanız terleme söz konusu olduğundan bir işitme cihazı nem gidericisi kullanmak faydalı olabilir. İki tür işitme cihazı nem alma cihazı vardır. Bir tür, gece boyunca nemi çeken kurutucu içeren basit bir plastik kavanozdur. Diğer tip, işitme cihazlarını kurutmak ve sterilize etmek için ultraviyole ışık ve hava kullanan bir kurutma ve saklama ünitesi olarak adlandırılır. Her iki aksesuar da muhtemelen işitme sağlığı uzmanınızdan veya çevrimiçi olarak edinilebilir. Yatırım yapmak isteyebileceğiniz diğer aksesuarlara bakın. Uygun temizlik ve bakım, işitme cihazlarınızı yıllarca sorunsuz bir şekilde kullanmanıza yardımcı olacaktır.
İşitme cihazları, işitme cihazı tedarikçinizin önerdiği şekilde düzenli olarak profesyonelce temizlenmelidir. Ulaşılması zor alanlardan kiri nazikçe söken özel mekanizmaya sahip küçük elektrikli süpürgeler vardır. Havalandırma deliklerini, mikrofon ekranlarını alıcıları ve ön camları güvenli bir şekilde temizlemektedir. İşitme cihazlarınız düzgün çalışmıyorsa yapmanız gereke ilk adım İşitme cihazı bakım ve temizliği olmalıdır. İşitme cihazlarınızı nasıl düzgün bir şekilde temizleyeceğinizden emin değilseniz veya cihazlarınızın özel bir işleme ihtiyacı olduğunu düşünüyorsanız, işitme cihazı sağlayıcınızdan yardım isteyin.